Lekovi će poskupeti u februaru

Bez autora
Jan 25 2011

Novo poskupljenje lekova od oko sedam odsto očekuje se tokom februara, zbog usklađivanja sa kursom evra od 106 dinara. Ubrzo se očekuje stabilizacija sa snabdevanjem nitroglicerinom, jer je problem nastao kod "Srboleka" koji je u procesu transformacije, ali su obezbeđene količine za jedan mesec.Ukoliko se to ne dogodi tražiće se interventi uvoz sa evropskog tržišta, jer pacijenti sada plaćaju zamene 400 dinara, umesto leka koji košta 70, a to važi za još 10-ak lekova kojih nema na tržištu.

Lekovi će poskupeti u februaruNovo poskupljenje lekova od oko sedam odsto očekuje se tokom februara, zbog usklađivanja sa kursom evra od 106 dinara.

Predsednik Grupacije veledrogerija u Privrednoj komori Srbije Miomir Nikolić je rekao da ubrzo očekuje stabilizaciju sa snabdevanjem nitroglicerinom, jer je problem nastao kod "Srboleka" koji je u procesu transformacije, ali kaže da su obezbeđene količine za jedan mesec. Ukoliko se to ne dogodi tražićemo interventi uvoz sa evropskog tržišta, jer pacijenti sada plaćaju zamene 400 dinara, umesto leka koji košta 70, ukazao je Nikolić, dodajući da to važi za još 10-ak lekova kojih nema na tržištu.

Prema njegovim rečima, situacija sa gazom se sada popravila, jer zdravstvene ustanove već ugovoraju sa proizvođačima nove količine, koje su skuplje za 40 odsto.

On je ukazao na apsurd da je došlo do nestašice materijala čija se cena slobodno formira na tržištu, ali da je problem verovatno nastao što prema zakonu ne postoji mogućnost da se izvrši korekcija ugovorenih cena tenderom, ako dođe do njihove promene na berzama.

Nikolić je na sastanku grupacije veledrogerija izjavio da tek treba da se pronađe način na koji proizvođači mogu da prenesu bonitete od 10 odsto Republickcom fondu za zdravsteno osiguranje. On je objasnio da oko toga postoje brojni problemi, a najverovatnije će morati da se potpisuju dva protokola, jedan sa domaćim, a drugi sa inostranim proizvođačima.

Prema njegovim rečima problem je što veledrogerije još uvek nemaju potpisan nijedan ugovor sa proizvođačima za ovu godinu, niti je za sada stigao neki predlog, čime se dovodi u opasnost snabdevanje čitavog zdravstvenog sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik